Over productieve ochtenden en groen gekleurd ontbijt

Ik had nog  een heleboel andere recepten klaarstaan, maar mijn enthousiasme voor dit flashy ontbijt was simpelweg te groot om het ook nog maar 1 week langer voor mezelf te houden. Niet dat het een keiorigineel recept is ofzo, bijlange niet. Instagram loopt over van smoothiebowls waar sommige schilderijen van Picasso nog een puntje aan kunnen zuigen. Kijk eens op dit account en je zal me wellicht begrijpen. Ik zou een pre-ontbijt nodig hebben moest ik elke ochtend zoveel werk  in m’n eten moeten steken… Zeker met mijn onmiskenbare handigheid en kunstzinnigheid *hoesthoest*.

Hoogstaande smoothiekunst is waarschijnlijk niet aan mij besteed, maar ik wilde dat toch een keer proberen, zo’n smoothiebowl. Dus stond ik op een goeie ochtend op en zonder goed en wel te weten waar ik ermee naartoe wou stond ik nog half in het zweet van een korte sportsessie, spinazie te mixen voor mijn ontbijt.  

Toen bleek dat het ontzettend lekker was en alles er eigenlijk nog best deftig uitzag, schoot ik in gang. De zon scheen frisser dan in lange tijd tevoren en ik had nog een ruim half uur de tijd voor ik proper gedouched naar een door pantoffeldiertjes gefascineerde prof moest zitten luisteren. Tijd met hopen om mijn eerste smoothiebowl op foto te vereeuwigen. Trots vervloog in stress toen ik een poging deed op tijd in de les te geraken. Soms moet een mens tijdelijk andere prioriteiten stellen, sorry pantoffeldiertjesprof. 
(En de les was te laat begonnen dus was ik uiteindelijk zelfs nog op tijd ook, bamm! )Nu. Ik kan begrijpen dat u mijn enthousiasme omtrent deze kom groen niet meteen helemaal vat. Als de foto mij initieel aan radioactieve courgettesoep deed denken, dan is dat bij u waarschijnlijk niet anders. En als ík vooraf nogal argwanend was over een smoothie met spinazie, avocado en rode biet als ontbijt, twijfel ik er niet aan dat u de kans weinig waarschijnlijk acht dat dit lekker zou kunnen zijn. Wel,  u moet het eens proberen. Daarom niet met alle frulletjes en swirls erbij, maar gewoon de groene smoothie, die kost u hooguit 2 minuten werk, want man… wat was dit lekker!

En niet alleen lekker, ook psychologisch doet zo’n groen ontbijt wonderen. De kleur alleen al, maakt me vrolijk, geeft me zin om van deze dag te genieten, ondanks school, ondanks regen, ondanks veel werk en weet ik wat nog allemaal. Vergelijk het zicht op zo’n kommetje frisgroen eens met het uitzicht op uw boterham met choco. Wie ziet er het vrolijkst uit? Zie je, dat is wat ik bedoel. Eten is zoveel meer dan alleen maar brandstof. Zeker het ontbijt. Als ik ’s ochtends een mooi en gezond ontbijt, vol kleur en dingen waarvan ik weet dat ze goed voor me zijn naar binnen gespeeld heb, weet ik gewoon dat de kans veel groter is dat ik die healthkick de rest van de dag zal doortrekken en meer van mijn dag zal genieten. Hetzelfde geldt voor wat sport van ’s ochtends vroeg. Gewoon dat gevoel, dat je dag dan toch al mooi gestart is. Ik word daar blij van.

Ik ben een ochtendmens, dus sorry voor de nachtmensen, voor jullie ligt dat waarschijnlijk anders…

Dus doe  mij een plezier en kruip op een mooie zonnige dag eens vroeg uit bed, sleur de hond mee naar buiten/ doe een kickboxworkout/ ga even lopen, neem u daarna een frisse douche en  mix deze green smoothie in elkaar. Geniet van de rest van de dag, het wordt een hele mooie, dat beloof ik u.

Green smoothiebowl


          150 ml kokosmelk/kokoswater/ gewoon water
          150 ml water
          1 groot handvol spinazie
          2 el havervlokken
          Sap van ½ limoen
          ¼ goed rijpe avocado
          1 kop diepvries mangoblokjes, ananas of ander tropisch fruit
          1 tl gemberpoeder, optioneel
          2 zoete dadels of meer voor wie het wat zoeter wil

Voor de roze swirl
          1 rauwe rode biet, geschild en in kleine blokjes
          1 kop diepvries frambozen
          1 tl gedroogd rode bietenpoeder (optioneel, ik kocht het mijne hier)

Toppings
          Zaadjes: Chiazaad, lijnzaad, hennepzaad…
          Alle soorten bessen
          Granola
          Kokosroom
          Kokosrasp
         

  1. Giet/ strooi/ leg alles in de volgorde van de ingrediëntenlijst in je blender.
  2. Mix op volle toeren tot je smoothie zo glad mogelijk is.
  3. Schep het groene goud in een kom en versier met allerlei lekkers van de “toppings”-lijst OF ga nog een stapje verder en laat je helemaal gaan met de roze swirl van rode-biet en framboos.
  4. Voor die optonele swirl houd je een bodempje van de groene smoothie in je blender en voeg je de in stukjes gehakte rauwe (dus ongekookt!) rode biet, een handvol frambozen, eventueel wat rode bietpoeder en nog wat water toe tot je genoeg volume hebt om de blender te laten draaien. Mixen als  zot en je kan gaan swirlen.
  5. Ik ben zelf een ramp in swirlen, dus de kans dat je er 100 keer beter in bent dan ik is groot. In theorie schep je gewoon een beetje van de roze smoothie met een theelepeltje in de groene smoothiebowl en verspreid je het roze in een mooi patroon met de achterkant van de lepel.
  6. Flink wat toppings erop en je creatie is klaar om uitgelepeld te worden!

          
Advertenties